Pages

22 Aralık 2010 Çarşamba

Antik Mısırda Yaşamak İster miydiniz? Ya da Afrika veya Uzakdoğu Seyahatine Çıkmak?

Artık olduğunuz yerden geçmiş bir medeniyete yolculuk yapabileceksiniz. Yine aynı şekilde New York sokaklarında dolaşabilecek veya bir uzay mekiğine binebileceksiniz.

Nasıl mı? Yeni geliştirilen ve adına Sanal Koza(Virtual Cocoon) denen bu büyük kaskla.



İngiliz bilim adamları, kullanıcısının 5 duyusunu da harekete geçirerek 'sanal gerçeklik' sağlayan özel bir kask geliştirdi. 'Sanal Koza' adı verilen kaskı kullanan kişi, oturma odasındaki koltukta Afrika'dan Uzakdoğu'ya kadar dünyanın pek çok değişik köşesini, sanki oradaymış gibi gezme imkanı bulacak.

Proje ekibinde görevli Warwick Üniversitesi'nden Profesör Alan Chalmers, kaskın eğlence dışında eğitim alanında da son derece faydalı olabileceğini bildirdi. Chalmers, kaska yüklenecek özel programlarla kullanıcının tarihin geçmiş dönemlerine de yolculuk ederek antik Mısır ve Yunan kentlerini de ziyaret edebileceğini kaydetti. Gelecek 3 ila 5 yıl içerisinde piyasaya sürülmeye hazır hale getirilmesi planlanan kaskın en önemli özelliklerinden biri ise dünyada maddenin aslına gerek olmadan da beyinde sanal bir dünya oluşturulabildiğini açıkça göstermesidir. Geliştirilen bu özel kask evreni beynimizde algıladığımızın, dolayısıyla bizim dışımızda var olan maddenin aslına asla ulaşamadığımızın bilimsel bir belgesidir.

Kaynak: http://www.cnn.com/2008/TECH/09/11/immersive.cocoon/index.html